KOCAELİ ADLİYESİ
Şiddetle Yok Etme Sevgiyle Var Et Projesi

 

“ ŞİDDETLE YOK ETME, SEVGİYLE VAR ET ” PROJESİ

5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu gereğince oluşturulan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulumuzca eski hükümlülerin, denetimli serbestlik yükümlülerinin ve suçtan zarar gören mağdurların topluma yeniden kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalardan biri “Şiddetle Yok Etme Sevgiyle Var Et” projesidir.

Kadına yönelik şiddete dikkat çekebilmek, şiddetin oluşturacağı zararlar hakkında toplumda farkındalık yaratabilmek ve şiddet mağduru kadınların kendilerini ifade etmelerini, özgüvenlerini yeniden kazanmalarını sağlayabilmek hedefiyle 14 Aralık 2018 tarihinde başlatılan projemize Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kocaeli İş-Kur İl Müdürlüğü, KADEM Kocaeli İl Temsilciliğii ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü destek vermiş, projemizin verimli yürütülmesi hususunda paydaş rol oynamıştır.

Bu kapsamda;

Kocaeli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü koordinesinde, denetimli serbestlik yükümlüsü kadınların iyileşme süreçlerini hızlandırmak, topluma ve kendine faydalı, üretken bireyler olmalarını sağlamak açısından proje dahilinde 3 önemli etkinlik gerçekleştirilmiştir.

BİN HÜKÜMLÜYE SEMİNER

Projemizin birinci aşamasında, denetimli serbestlik yükümlülerine ve Kandıra Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlülere yönelik 10 adet seminer verilmiştir.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan, içeriğinde özellikle kadına yönelik şiddet kavramlarını ve güncel şiddet öğelerini barından seminerlerimizin 5 tanesi Kocaeli Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde, 5 tanesi de Kandıra Ceza İnfaz Kurumlarında gerçekleştirilmiş, seminerlerimiz sayesinde 1000 hükümlüye ulaşılmıştır.

AŞÇILIK KURSU

Projemizin ikinci aşaması, denetimli serbestlikten yararlanan kadın yükümlülerin talebi doğrultusunda açılan “Aşçı Çırağı” kursudur.

Kocaeli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İzmit Belediyesi, İşkur, İzmit Halk Eğitim Müdürlüğü arasında 29 Mayıs 2019 tarihinde imzalan protokol doğrultusunda, kursumuz 20 Haziran 2019’da başlamıştır.

Kurs bitiminde denetimli serbestlik yükümlüsü kadın kursiyerlerin mesleki alanda yeterli donanıma sahip olmaları ve işe yerleşmeleri açısından gereken desteğin verilmesi planlanmaktadır.

“KADIN SIĞINAĞI” TİYATRO OYUNU

Projemizin üçüncü aşamasında; Yazar Tuncer CÜCENOĞLU’nun KADIN SIĞINAĞI” isimli eserinin tiyatrosu sahnelenmiştir.

Farklı hikayeleri olan kadınların ortak problemlerini ve sarmaya çalıştıkları yaralarını konu alan oyunda, Kocaeli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü çalışanları ile gerçek hayatlarında da maalesef şiddete maruz kalmış denetimli serbestlik yükümlüsü kadınlar rol almıştır.

İnfaz Koruma Memuru ve Kocaeli Üniversitesi Dramaturji öğrencisi Hikmet AĞ yönetmenliğinde iki ay süren yoğun provalar sonunda hazır hale gelen oyun, 26 Haziran 2019 tarihinde Sabancı Kültür Merkezinde seyircisiyle buluşmuştur.

Sanatın iyileştirici gücü ve duyarlılığı, sorunlar üzerinde düşünmeyi, yargılamayı tetikleyen tiyatro sanatının uyarıcı etkisi sayesinde, şiddet mağduru kadınların kendilerini ifade edebilmelerine olanak sağlanmış, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda vicdan sahibi herkesin desteğine ihtiyaç duyulacağı hususu ön plana çıkarılmıştır.

Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY başta olmak üzere oyunumuzu izlemeye gelen kent protokolüne ve tüm misafirlerimize teşekkür ederiz.

 

Kocaeli Cumhuriyet Başavcılığı